CQ WW 160m Contest 2019 SSB u OK2KOS

Trošku jsme se v klubu hecli, že budeme aktivnější i na krativlnách. Po lednové účasti v CW části CQ WW 160m jsme se sice symbolicky, ale přeji jen zúčastnili i v SSB části. Pracovali jsme sice jen noc ze soboty na neděli, ale protože naším cílem nebylo zasáhnout do špičkových výsledků (na to nemáme), ale spíš si osahat co takový závod obnáší a co se vlastně na naše antény dá dělat.
Dohodli jsem na účasti jen ve dvou operátorech: OK2WA a OK2BMU.

Co k tomu napsal Petr OK2WA, který jel první polovinu noci si můžete přečíst zde:

Náš radioklub znovu experimentuje CQ 160m SSB        

Tak jako jsme se objevili v CQ 160m CW, tedy pro nás mnohem přirozenějším způsobem provozu, tak jsme také chtěli zjistit, jaké je to v závodě na 160m provozem SSB. Toužili jsme vyzkoušet, co se děje na tomto dolním pásmu a také jsem já sám chtěl nasbírat pár zkušeností s tímto druhem provozu na 160m. Byla to vlastně pro mě to primice, už vůbec nevím, kdy naposled a jestli vůbec jsem se na 160m SSB provozem objevil. Z domácího QTH určitě ne a tak jsem vzal na výlet do klubu svou FT950, která nikdy na 160m nejela a po úklidu na provozním stole jsem ji zprovoznil. Stálo to za to, zvládala silný závodní provoz, rušení a šum po chvíli nastavování skvěle. Závod jsme odjeli pod značkou OK2KOS, v kategorii multi-op assisted high power, lepší jsme nenašli.

Je dost těžké na poměrně úzkém pásmu 160m směstnat spoustu SSB signálů a při tom se moc vzájemně nerušit. Účast v tomto závodě byla tak trochu boj o nalezení ne moc zarušené frekvence. Pesimisticky jsem očekával velkopanské chování stanic s velkým výkonem, obsazujících každé volné okénko bez ohledu na malo-výkonové stanice. Moc mně překvapilo, že když se to stalo, postačilo stanici slušně upozornit a ta se s omluvou přeladila ( jeden I a jeden UA ). Ta stošedesátka se mi asi začne líbit, zdá se, že tady stanice vědí co je HAM spirit….

Použité zařízení FT950 v nastavení ATT – 18 dB, roofing 3kHz, 100W, zapnutý DSP kompresor a nejmenší šířku pásma a připojená sada sluchátek s mikrofonem HeilPro Sound 6. Antény 2 LW konstrukce OK2BMU, jedna na východ, jedna na západ. Log N1MM

Váš Petr, OK2WA


Tolik napsal Petr a teď ještě z pohledu OK2BMU:


Na rozdíl od Petra je pro mne TOPBAND srdeční záležitostí po mnoho let.  Závodní provoz je něco jiného než DX-ing, ale bez toho, že by se v závodě DX nedělaly není větší šance na umístění. Vzhledem k tomu, že jedeme z klubu, poslech je velmi limitovaný a omezený na vysílací antény. RX antény jsme žádné neměli. Velmi omezená  byla i strana vysílací. Protože kategorie MULTI OP háže všechny stanice klubů do jednoho pytle (od QRP po big gun),jsou naše vyhlídky stejně omezené se 100 watty jako s asi 350 W se kterými jsme jeli CW část.
Co se tedy povedlo? Vzhledem k tomu, že Petr vymlátil všechno co slyšel (asi 230 QSO do cca půlnoci), na mě pak zbylo paběrkování. Po pravdě jsem udělal už jen asi 20 spojení.
Nejvíc stanic bylo samozřejmě z Evropy, kde kralovaly stanice UT, LY, UA, DL a I.  Z těch okrajových částí Evropy byly zajímavé: TA1ED, TA7OM (už tedy Asie), stanice z britských ostrovů, Španělska a Řecka. DX-ů bylo velmi málo. Kromě toho Turka už jen 4L0G z Gruzie a asi 3 stanice z východního pobřeží USA  (MA, VA, NJ). Kanadu jsem slyšel (i více USA), ale nedovolal se. Co bychom také chtěli se 100 watty že jo ? (U nás poctivých).
Rádio od Petra šlapalo dobře. Z mojí strany jen trošku nezvyk s poslechem  na rádiu, které jsem měl v rukách poprvé.
Celkem jsme udělali 254 QSO.
Připoměli jsme se světu, že existuje značka OK2KOS (značku OK5K většinou používáme jen na VKV) a že bude potřeba s námi počítat.
Ivan OK2BMU



 




Na hlavní stranu OK5K